Beginnend met E

Eikel, Eicel, Eileiders, Eierstokken, Ejaculatie, Endometriose, Erectie, Erogene zones, Evra, Exhibitionisme.

Eikel (Glans)
Buiten hetgeen aan bomen groeit:
De eikel (glans penis) is het uiteinde van de penis. De eikel ligt bij onbesneden mannen meestal verborgen in de voorhuid. Bij een deel van de mannen wordt de eikel zichtbaar tijdens een erectie. Bij besneden mannen is de voorhuid geheel of gedeeltelijk verwijderd en is de eikel hierdoor vrijwel altijd zichtbaar. De eikel is doorgaans het gevoeligste deel van de penis en speelt een grote rol bij de seksualiteit.
Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit. Behalve dat de eikel de voortzetting van de penisschacht is, is ze aan de onderzijde ook met een peesje, het frenulum preputii penis, daaraan verbonden.

Eicel
Een eicel, ook wel eitje of kort ei genoemd, is de vrouwelijke geslachtscel.
De medische term voor 'eicel' is ovum. Eicellen zijn net als zaadcellen gameten.
Bij hogere dieren, inclusief de mens, worden eicellen gemaakt in de vrouwelijke geslachtsklieren: de eierstokken. Een vrouw heeft bij de geboorte enkele duizenden eicellen in aanleg, waarvan er gedurende haar vruchtbare leven een paar honderd tot rijping komen. Het proces van de rijping van de eicellen wordt aangeduid met de term oƶgenese.
De eicel is in tegenstelling tot de zaadcel niet zelf mobiel. Daarentegen bevat een eicel een grote hoeveelheid reservevoedsel om na de versmelting de zygote en het vroege embryo voor de eerste tijd van energie te voorzien. De eicel is door deze reserve de grootste cel van het organisme.

Eileiders
Een eileider (ook wel oviduct) is een deel van de geslachtsorganen van de vrouw. Het is een trechtervormig orgaan dat zich met het brede eind over de eierstokken heen buigt, en met het smalle uiteinde in de baarmoeder uitkomt.
De functie van de eileider is het vervoer van de eicel of embryo naar de baarmoeder. De epitheelcellen die het oppervlak van de eileider bedekken, hebben trilharen die de eicel of embryo voortbewegen naar de baarmoederholte. In de eileider kan de bevruchting plaatsvinden.

Eierstokken
Een eierstok of ovarium is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. Via de eileider kan de eicel de baarmoeder bereiken.

Ejaculatie
Het uitstoten van vocht via de geslachtsdelen (bij mannen sperma, bij vrouwen een vocht uit de para-urethrale klieren, waarschijnlijk komt het vocht uit de blaas of de baarmoeder). Vrouwen kunnen voordien een plasgevoel ervaren, daar moet je dan even mentaal doorheen. Ga van te voren naar de wc zodat je zeker weet dat er geen plas meer in je zit en leg een paar handdoeken onder je in bed, of heb seks in bad/douche als je echt bang bent te plassen.

Endometriose
Een chronische ziekte waarbij endometrium ofwel baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte zich hecht aan verschillende organen. Elke maand wordt voorafgaand aan de menstruatie het baarmoederslijmvlies onder invloed van hormonen dikker, als voorbereiding op de eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens de menstruatie wordt het slijmvlies afgestoten, hetgeen gepaard gaat met een bloeding. In de baarmoeder is dit geen probleem, maar als er op andere plekken in het lichaam ook baarmoederslijmvlies zit, gaat dit ook dikker worden en vervolgens bloeden. Dit is bijna nooit levensbedreigend, maar kan wel veel klachten veroorzaken, met name pijnklachten.

Endometriose zit voornamelijk in de buikholte. De meest voorkomende plekken zijn de eierstokken en het buikvlies van het kleine bekken. In de eierstokken kan het endometriumweefsel cysten vormen, die gevuld zijn met oud bloed wat een chocoladeachtig aspect geeft. Deze cysten heten 'endometriomen', maar worden ook vaak endometriosecysten of 'chocoladecysten' genoemd. Endometriose kan ook voorkomen in het myometrium (glad spierweefsel van de baarmoeder); dit wordt adenomyose uteri genoemd. In zeldzame gevallen komt het voor buiten de buikholte bijvoorbeeld in de borstkas (thorax-endometriose), dit kan een klaplong veroorzaken.

Erectie
Met erectie wordt het proces bedoeld waarbij de zwellichamen in de penis worden gevuld met bloed, waardoor hij opzwelt en geschikt wordt voor geslachtsgemeenschap. Dit gebeurt doordat het afvoerende bloedvat wordt dichtgeknepen. Dit allemaal gaat in 4 fasen:
Vullingsfase: De vullingsfase begint nadat het de activiteit van het orthosympatisch zenuwstelsel wordt verminderd. Hierdoor verwijden de arteriolen (de kleinste vertakkingen van slagaders) zich en wordt de penis gevuld met bloed.
Zwellingsfase: Het gladde spiersweefsel van de corpora cavernosa verslapt. Dit komt door het vrijmaken van NO en prostaglandine E1. Hierdoor zwelt de penis verder op.
Oprichtingsfase of erectiefase: Als gevolg van de zwelling wordt de veneuze afvoer onderdrukt. De druk in de corpora cavernosa wordt hierdoor bijna net zo hoog als de systolische bloeddruk en richt de penis zich op.
Verstijvingsfase: In deze fase wordt de druk in de corpora cavernosa hoger dan de systolische bloeddruk. In deze fase kan ook de ejaculatie plaatsvinden.

VROUW: Bij de vrouw kunnen de clitoris en de tepels van de borsten bij seksuele opwinding een erectie vertonen. In de clitoris gebeurt dat ook door zwellichamen, in de tepels niet.

Erogene zones
Een erogene zone is een gebied van het menselijk lichaam dat bij aanraking seksuele gevoelens kan opwekken. Deze zones kunnen van persoon tot persoon verschillen. Zo zijn vooral de gebieden rond de geslachtsorganen en anus erogene zones, maar ook de onderbuik en binnenkant van de dijen worden daartoe gerekend. Bij veel mensen gelden dat de tepels eveneens een erogene zone zijn.
Andere specifieke plekken die bij veel mensen een erotisch gevoel kunnen opwekken als ze gestreeld of op een andere manier zacht aangeraakt worden zijn: de oorlellen, nek en hals, de rug, billen, vingers en/of voeten. Hoewel het hele lichaam erotisch benaderd kan worden. Partners die seksueel goed op elkaar ingespeeld zijn kennen elkaars erogene zones en maken van die kennis gebruik om hun partner seksueel op te winden.

Evra Pleister
Voorbehoedsmiddel zie Anticonceptie.
EVRA is een voorbehoedmiddel in de vorm van een flinterdunne zeer goed klevende pleister die op de billen, buik, buitenkant van de bovenarmen, schouderbladen en (onder)rug geplakt kan worden. NIET op de borsten of bovenbenen!
Elke week plak je een pleister die je na een week vervangt door een nieuwe, tenzij je geen stop week wilt. Als de EVRA-pleister goed gebruikt wordt, dan is het net zo betrouwbaar als 'de pil' in het voorkomen van een zwangerschap. Bovendien wordt de werkzaamheid van EVRA niet aangetast wanneer men moet overgeven of diarree heeft. Dit komt omdat er via de huid heel gelijkmatig een lage dosis hormonen aan het lichaam wordt afgegeven, in plaats van dat de werkzame stoffen via het spijsverteringskanaal moeten worden opgenomen.
Men kan gewoon alles blijven doen, want de pleister blijft ook goed zitten bij het sporten, zwemmen en in de sauna.

Exhibitionisme
Het seksueel genieten van bekeken te worden. Het kan gaan om door kleding bedekte geslachtsorganen, of om een (deels) naakt lichaam en eventueel ook om seksuele gedragingen; het is het complement van voyeurisme. De WHO stelt dat exhibitionisme een parafilie is; het is terug te vinden in hoofdstuk V van de ICD-10 als seksuele afwijking (F65-2).
Het woord exhibitionisme wordt meestal gekoppeld aan het gedrag van mannen die zichzelf bloot laten zien (potloodventer). Iemand die er mee geconfronteerd wordt, kan schrikken, maar in het algemeen is de exhibitionist niet uit op verdere seksuele toenadering.
In engere zin is exhibitionisme een voorkeur van een persoon voor het tonen (bekeken worden) boven aanraken.
Het begrip exhibitionisme wordt ook in niet-seksuele zin gebruikt wanneer men veel over zichzelf prijsgeeft aan vreemden en/of graag veel aandacht krijgt, bijvoorbeeld door middel van het laten zien van zijn of haar website of door zich veelvuldig te tonen in een televisieprogramma. Iemand die daarmee behept is, wordt wel ‘mediageil’ genoemd.

0 reacties:

Post a Comment