Anticonceptie bij dames op leeftijd

Foto: Live in the Now

Tot welke leeftijd mag/moet u anticonceptie gebruiken?

De kans dat een zwangerschap optreedt bij vrouwen ouder dan 50 jaar is zeer klein, maar niet nul. De standaard is om anticonceptie te gebruiken tot 1 jaar na de laatste mensturatie, maar het gebruik van hormonale anticonceptie middelen kan dit beeld verstoren.

Dus hoe zit dat dan met anticonceptie?

In principe kan men rond de leeftijd van 52 jaar stoppen met anticonceptie. Gemiddeld bereiken vrouwen op hun 50e, 51e de menopauze, maar voor 2% van de vrouwen is dat na hun 58e.. dus er bestaat een kans op zwangerschap tot die tijd.  Bij gebruik van hormonale anticonceptiemethoden, is dat echter niet betrouwbaar vast te stellen. Bij combinatiepreparaten blijven namelijk onttrekkingbloedingen optreden, bij het hormoonspiraal en prikpil nemen bloedingen af en kan amenorroe ontstaan.
Indien u nog menstrueert, gebruikt u toch beter een anticonceptiemiddel als u seks hebt.

Welk anticonceptiemiddel?
Welke anticonceptie u het best gebruikt is afhankelijk van tal van factoren. Bespreek dit met uw huisarts of gynaecoloog. Hierbij een aantal 2 opties betreffende hormoonvrije anticonceptie:

1. Condooms zijn zeker een optie wanneer u maar af en toe seks hebt, mede ook omdat u hiermee geen extra hormonen meer binnen krijgt. Maar ook in het geval van wisselende seksuele contacten zijn condooms een goede maatregel, soa's zijn namelijk niet alleen iets van de jongere generaties.


2. Sterilisatie. Als u zeker bent dat u geen kinderen meer wilt kunt u zich (zowel als man als vrouw) laten steriliseren. Dit heeft geen effect op uw libido.



Gebruik geen natuurlijke methoden: coïtus interruptus (voor de zaadlozing uithalen van de penis) of periodieke onthouding zijn over het algemeen zeer onbetrouwbare methoden om zwangerschap te voorkomen.


Toch hormonale anticonceptie?
Sommige vormen van hormonale anticonceptie worden niet aangeraden of zelfs afgeraden vanaf de leeftijd van 35-40 jaar. Dan gebruikt u beter een koperspiraaltje. Indien u na de leeftijd van 35-40 jaar hormonale anticonceptie (de pil, prikpil, hormoonimplantaat, hormoonspiraaltje...) wilt gebruiken, moet u rekening houden met mogelijke risicofactoren. Bespreek dit met uw huisarts of gynaecoloog.
Zie onder de risicofactoren in dit artikel wanneer u wellicht toch een hormonale anticonceptie zou kunnen gebruiken.

Risicofactoren:
Langdurig gebruik van een combinatiepreparaat (combinatiepil, hormoonpleister of -ring) is niet wenselijk, vanwege het toenemende risico op hart- en vaatziekten, trombose en borstkanker. Daarom wordt geadviseerd om vanaf de leeftijd van 35-40 jaar eerder een progestageen-alleen middel te gebruiken: minipil, prikpil, implantaatstaafje of spiraaltje (met of zonder hormonen).

Een combinatiepreparaat mag u zeker niet gebruiken in geval dat:


  • u rookt (meer dan 15 sigaretten per dag);
  • u een hartinfarct of beroerte (CVA) hebt gehad;
  • u een hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening met complicaties (zoals een te hoge bloeddruk in de longen) hebt;
  • u een bloedklonter in de benen (diepe veneuze trombose) of de longen (longembolie) hebt gehad;
  • u lijdt aan migraine met of zonder aura, zeker als u ook rookt;

  • van overgewicht (BMI > 30);
  • u lijdt aan systemische lupus (SLE);
  • u een stoornis van de bloedstolling (trombofilie) hebt, bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine-III-deficiëntie, factor Vleiden of antistoffen tegen fosfolipiden;
  • u antistollingsmiddelen tegen veneuze trombose moet nemen;
  • u constant een systolische bloeddruk boven 140 mmhg en diastolische bloeddruk boven 90 mmhg hebt;

  • u naast een hoge bloeddruk ook lijdt aan andere vaatziekten zoals angina pectoris of etalagebemen (claudicatio intermittens), of indien u reeds een TIA (een milde vorm van beroerte) hebt gehad. 
  • u mogelijk een hormoonafhankelijke kanker, zoals borst- of baarmoederhalskanker, hebt of in het verleden hebt gehad;
  • u diabetes hebt die gepaard gaat met vaatafwijkingen (aan de nieren, de ogen...).
  • u een ernstige leverfunctiestoornis (zoals acute hepaitis of ernstige cirrose) of leverkanker hebt;
  • u ongewoon vaginaal bloedverlies hebt waarvan de oorzaak niet bekend is;
  • u binnen vier weken een operatie zal ondergaan waarbij u langere tijd geïmmobiliseerd bent of als u al lange tijd geïmmobiliseerd bent (been in het gips, rolstoel...).

Soms worden alle vormen van hormonale anticonceptie afgeraden:
- als u een diepe veneuze trombose of longembolie hebt gehad;
- indien u baarmoederhalskanker of borstkanker hebt of hebt gehad;
- bij onverklaard vaginaal bloedverlies.
- Bij aanwezigheid van risicofactoren voor hart- en vaatziekten: roken, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, diabetes type 1 en 2, hart- en vaatziekten bij ouders, broers of zussen jonger dan 60 jaar, obesitas of verhoogde middelomtrek.
- bij ernstige leverfunctiestoornissen (zoals acute hepatitis of ernstige cirrose) of leverkanker;
- Bij galstenen of een galblaasaandoening.

Spiraaltje
Vrouwen die op het moment van plaatsing van een spiraal 45 jaar zijn, kunnen deze spiraal tot na de menopauze (52 jaar) laten zitten. Indien een vrouw met een koperspiraal een jaar lang geen menstruatie heeft gehad, is een vrouw postmenopauzaal en kan het koperspiraal worden verwijderd.

Wenst u een middel dat ook uw menstruaties regelt of stillegt?
Gebruik dan een hormonaal combinatiepreparaat (combinatiepil, hormonenpleister, hormonenring). Combinatiemiddelen (combinatiepil, pleister, ring) zorgen voor een regularisatie van de menstruaties: die treden alleen op in de pilvrije week.
U kunt met deze middelen ook uw menstruatie regelen (bijvoorbeeld uitstellen of vervroegen) door geen stopweek in te lassen. Bij de progestageen-alleen middelen kan dat niet.

Hebt u last van overvloedige of pijnlijke menstruaties?
Dan gebruikt u het beste wel een hormonale anticonceptiemethode.
Alle hormonale anticonceptiva verminderen de hoeveelheid menstrueel bloedverlies en kunnen helpen tegen menstruatiepijn. Dit geldt vooral voor de hormonale anticonceptiva die continu worden gebruikt (minipil, prikpil, implantaat), inclusief het hormonaal spiraaltje. Na enkele maanden stoppen de menstruaties vaak volledig.
Deze klachten kunnen echter ook met andere geneesmiddelen aangepakt worden. Informeer hiervoor bij uw huisarst.

Hebt u last van overgangsklachten zoals opvliegers?
Bij vrouwen boven de 40 die de menopauze naderen, kan hormonale contraceptie helpen tegen vasomotorische klachten zoals opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen, en vaginale droogte verminderen. Deze klachten kunnen ook met andere middelen opgevangen worden.

0 reacties:

Post a Comment