De 5 Fasen van verliefd zijn

© thinkstock 
Wie al een tijdje een partner heeft, weet dat verliefdheid in een aantal fases verloopt. In het begin kan je de gevoelens in je hoofd en buik maar moeilijk plaatsen, iets later word je iets nuchterder en begin je echt van je partner te houden. 

Volgens wetenschappers kan een relatie dan ook in vijf fases opgesplitst worden die bovendien allemaal een voor- of nadeel voor je gezondheid hebben. Ontdek hier wat de liefde uitspookt in je lichaam.

Fase 1: vlinders
"Leven van de liefde": het is een gezegde dat je ouders waarschijnlijk wel eens hebben bovengehaald toen je voor het eerst met je vriend of vriendin naar huis kwam. In de eerste fase is het dan ook goed mogelijk dat je een paar kilo vermagert omdat je gewoon geen trek hebt en je soms gewoon vergeet te eten. Daarnaast is het moeilijk om je te concentreren op je (school)werk omdat je gedachten wel eens durven afdwalen naar je geliefde. Iets minder leuk nieuws: door de gierende hormonen krijg je vaak last van puistjes. Ach, je verhoogde libido zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je het laatste kwaaltje vergeet.

Thinstock

Fase 2: ontdekken
Wanneer de eerste kalverliefde achter de rug is, leer je je partner steeds beter kennen. Ook tijdens deze fase vieren onze hormonen hoogtij in ons lichaam. Zo worden er heel wat neurotransmitters vrijgegeven die onze hartslag versnellen en ervoor zorgen dat we maar moeilijk slaap kunnen vatten.


Fase 3: nadenken
Nu je weet dat je partner wel degelijk de ware kan zijn, blijft de vraag of jullie relatie wel de juiste kant opgaat. Zo beginnen jullie vaker na te denken over de toekomst en dat kan spijtig genoeg gepaard gaan met heel wat stress en hoofdpijn.


Fase 4: eerlijkheid
Fase drie overleefd? Dan zijn jullie op de goede weg. Nu jullie er zeker van zijn dat jullie samen een toekomst hebben, neemt de stress in jullie relatie af en durven jullie vooral honderd procent eerlijk te zijn tegen elkaar.


Fase 5: stabiliteit
Na alle ups en downs zijn jullie nu echt vertrouwd met elkaar en zekerder dan ooit over je relatie. Het feit dat alle twijfels wegvallen (en daarbij ook alle grenzen) zorgt ervoor dat je je geborgen en geliefd voelt. Volgens wetenschappers zal deze fase het langst aanhouden. Wel kan twijfel natuurlijk af en toe nog eens toeslaan, maar dat hoeft niet per se een probleem te zijn.

Bron: HLN


0 reacties:

Post a Comment