Afb: Scientias: 10 wetenschappelijke weetjes over liefde |
Laten we dus het nieuwe jaar starten met als goede voornemen om beter voor jezelf te zorgen, ook in de liefde!
1. Jezelf vergeten
In een relatie is het noodzakelijk om compromissen te sluiten - maar die moeten wel van beiden kanten komen! Als jij altijd degene bent die moet inbinden en jezelf moet aanpassen aan de andere, zit er iets flink fout in je relatie. Als je enkel denkt aan het geluk en het plezier van de andere, vergeet je jezelf en zal je langzaamaan je identiteit verliezen.
Daarnaast verliest je partner interesse in jou, want jij bent niet meer diegene op wie hij/zij verliefd werd.
2. Zwijgen
Zwijgen om ruzie te vermijden is niet de oplossing. Alles opkroppen geeft je enkel een slecht gevoel en is geen goede basis voor een sterke relatie. Communiceren is de boodschap!
Vergevingsgezindheid is een mooie deugd, maar dat betekent niet dat je alles zomaar moet pikken omdat je nu eenmaal een goed hart hebt. Na een tijdje ga je namelijk zelf excuses beginnen te verzinnen voor haar/zijn gedrag. Niet oké!
4. Jaloezie aanvaarden
Een jaloerse partner legt een zware druk op je relatie en je zelfvertrouwen. Wanneer je partner extreem jaloers is, zal hij of zij je constant controleren en een negatief klimaat creëren. Genoeg is genoeg!
5. Je dromen opofferen
Het is onmogelijk om van iemand te houden die je dromen en passies niet steunt. Geen enkele liefde is belangrijk genoeg om jezelf zomaar opzij te schuiven.
6. Leugens aanvaarden
Leugens binnen een relatie kunnen echt niet. Men zou nooit zijn hoofd in het zand mogen steken en de leugens van zijn/haar partner minimaliseren om de vrede te bewaren.
7. Je principes veranderen
Wanneer je partner je waarden probeert te veranderen, je principes bekritiseert of je overtuigingen belachelijk maakt, zou er een alarm in je hoofd moeten afgaan. Dat is namelijk niet oké! In een relatie moet je bereid zijn de waarden van de andere te respecteren, en als dat niet kan, betekent dat dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn.
8. Je uiterlijk veranderen
Wil je graag wat kilo's kwijt om je beter in je vel te voelen? Geen probleem! Maar als je dat enkel doet om je partner te plezieren of de affectie van iemand te winnen, kan het gevaarlijk zijn! Is hij het echt waard om jezelf te veranderen? En is zij echt verliefd op jou of denkt ze enkel aan je uiterlijk en hoe ze met je kan showen? Dat zijn dingen om goed over na te denken.
9. Je anders voordoen
Het is nooit een slecht idee om aan jezelf te werken, maar als je jezelf enkel verandert om je partner te plezieren, kan het ongezond zijn. Wat als jij iemand bent die graag luid praat en de ene na de andere mop vertelt, maar je partner schaamt zich voor je gedrag? Dan is dat zijn probleem. Als jij blij bent met wie je bent, mag je je nooit door iemand anders laten veranderen. Blijf jezelf!
10. Je vrienden verwaarlozen
Zorgt je partner ervoor dat je je vrienden nooit meer ziet? Vindt zij je vrienden maar niets of denkt hij dat ze een slechte invloed op je hebben? Nog erger: verbiedt zij je om hen te zien? Foute boel! Op deze manier probeert ze je waarschijnlijk te isoleren om je beter te kunnen controleren. Spreek op regelmatige basis met je vrienden af om hen niet te verliezen.
11. Je familie verlaten
Punt 10 maar dan binnen je familie. Als hij/zij met opzet ruzie veroorzaakt binnen je gezin en je bij hen weghoudt, wordt het tijd om vraagtekens te plaatsen bij zijn/haar gedrag.
12. Je laten controleren
Beslist hij wat je aantrekt? Geeft zij kritiek op je nieuwe kapsel? Verwacht hij dat je hem alles in detail vertelt? Eist zij dat je hem overal vergezelt? Slecht teken..
Zeker wanneer mobieltjes en handtassen worden gecontroleerd zou ik maken dat je wegkomt!
13. Je onthouden van dingen
Hij verwacht dat je bepaalde dingen voortaan laat: zo mag je geen chips meer eten, niet meer gaan shoppen, geen citytrips meer plannen, jezelf geen kleine pleziertjes meer gunnen .... En dat allemaal zonder reden! Dit is ook een manier om je te controleren. Laat hem zich voortaan met zijn eigen zaken bemoeien!
14. Je kinderwens voor je laten bepalen
Jij wil graag kinderen, maar hij niet. Dan berg jij je ultieme droom op in de hoop dat hij ooit van gedachten zal veranderen en waag het niet 'per ongeluk' zwanger te worden!
Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: jij wil eigenlijk geen kinderen, maar geeft toe om hem tevreden te houden. Twee scenario's die niet thuis horen in een gezonde relatie!
15. Je verwachtingen verlagen
Ben jij een veeleisend iemand, maar verlaag je je verwachtingen omdat je bang bent hem te verliezen? Een slecht idee! Je hoeft je echt niet te settelen omdat je denkt dat je niets beter kan krijgen.
Heb jij hier ervaring mee en wil je die delen? Of ben ik nog iets vergeten?
Laat dan je reactie achter!
0 reacties:
Post a Comment