Grey, het langverwachte, vierde deel van de 50Shades serie.


*Update met mijn mening na hem uitgelezen te hebben. Pas op, kan spoilers bevatten!

Vandaag verschijnt in Amerika het langverwachte 4e deel in de ‘Fifty Shades’-serie; Grey.

GREY beschrijft de relatie tussen Christian Grey en Ana Steele vanuit het standpunt van mister Grey, wat een ruiger en explicieter boek oplevert.

Vandaag, 18 juni, is de verjaardag van Christian Grey. Vandaar dat uitgerekend op deze dag ‘Grey – Fifty Shades of Grey as told by Christian’ uitkomt, dat inzicht biedt in de donkere hersenkronkels van de mysterieuze SM’er.

De eerste recensies reppen reeds over ‘het meest sexy boek’, zeker in vergelijking met de trilogie die eraan voorafging.

Het boek is opgebouwd uit interne monologen die spoken in het hoofd van Christian, waarin zijn diepste en donkerste verlangens worden blootgelegd. En die zouden bepaald niet teleurstellen.

Waar in de eerste ‘Vijftig tinten Grijs’-serie vooral sympathie opgewekt werd voor de timide Anastasia, is deze opvolger harder, directer en grover, doordat we in het hoofd van Christian kruipen.

Zelf ben ik heeeel benieuwd hoe dit eruit gaat zien. Niet (alleen) vanwege de seks maar ook vanwege zijn verslaving, zijn misbruikherinneringen en hoe hij het aandurft om zich bloot te geven en verliefd te worden.

Helaas moeten jij en ik nog even wachten..
21 juli 2015 verschijnt de Nederlandse vertaling van GREY door E.L. James pas.

*Update
Aangezien ik niet kon wachten heb ik de Engelse versie vandaag uitgelezen, en jezus.
Hoe kun je een boek zo verneuken? Dit is naar mijn idee een typisch geval van je roem nog meer uitmelken tenkoste van de kunst.

Mr Grey's diepste gedachten gaan niet veel dieper dan 'oh wat ziet ze dr mooi/geil uit' .. 'oh mijn pik is zooo hard'. Het verhaal is ook echt precies hetzelfde, niet veel nieuws wat je niet zelf al kon inschatten (je leest over zijn werkdag en hoe die af en toe terugdenkt aan of fantaseert over Ana neuken).

Via zijn dromen krijg je kleine stukjes van zijn jeugd te zien, maar dan ook echt KLEINE stukjes. Nauwelijks een echte inkijk naar hoe deze man zo een fucked-up-son-of-a-bitch is geworden of wat meer inzicht in hoe Elena hem dan precies geholpen heeft om zichzelf op het rechte pad te krijgen.

Pas zo'n 30 pagina's voor het einde (zo rond het moment dat Ana hem gedumpt heeft en hij daar behoorlijk mee zit) krijg je een droom waarin eindelijk een beetje een fatsoenlijk beeld komt (spoileralert!! Z'n moeder die na alle drugs en mishandeling dood voor de bank zit terwijl Christian buikpijn heeft van de honger) en is er gesprek tussen hem en zijn psych dat ietsje meer verklaart.

Had dit soort flashbacks wat meer door het boek heen gestrooid, of had zijn verleden net iets beter toegelicht in plaats van wat vage, halfslachtige stukjes. Het diepe onderzoek naar hoe een helicopter werkt, had diezelfde mate van diepgang gestoken in hoe een drugsverslaafde, mishandelde moeder met haar gezin omgaat en wat er echt gebeurd, expliciet, net zo expliciet als je ons 20x vertelt hoe Mr Grey haar kut likt om haar te vertellen hoe lekker ze ruikt/smaakt, dan had dit boek een echte toevoeging kunnen zijn aan de reeks.

Tot slot, het einde kwam ook nogal onverwachts. Net op het moment dat je je door 360 pagina's (gebaseerd op het op 2 na kleinste lettertype op mijn eReader) van herhaling na herhaling hebt geworsteld en aankomt bij dé flashback over zijn jeugd, het gesprek met Dr Flynn en zijn nieuwe doel; Anastacia overtuigen dat hij met haar verder wilt. EINDE.

Kortom, naar mijn nederige mening, a waste of money, gelukkig hoef je niet te betalen in aardappelen anders zou dit boek naar Mr Grey's standaard wel heel slecht zijn!

Blijf via onze Twitter op de hoogte van alle nieuws!

0 reacties:

Post a Comment