How to: de ziekelijke jaloezie uit je relatie helpen

Ziekelijke jaloezie, wat is dat nou? Iedereen is toch weleens jaloers?

Dat klopt en met een beetje jaloezie is ook niks mis, maar als het je leven begint te beheersen moet je oppassen, dan spreken we over ziekelijke jaloezie. Voorbeelden hiervan zijn; je wordt beperkt in bv je kleding keuze, je telefoon rinkelt constant, je FB en twitterberichten leidden tot ruzies en met stappen ben je niet meer opstap met je vriend of vriendin maar met een lijfwacht die iedereen wil aanvallen die een blik op je werpt... 

Klinkt dit bekend? Lees dan hier hoe je het beste met ziekelijke jaloezie om kunt gaan.

Wat is jaloezie?
Er zijn verschillende soorten jaloezie, rationele, irrationele en ziekelijke jaloezie. 
Rationele jaloezie heeft een reden, je collega krijgt de promotie die jij eigenlijk verdiende, je partner gaat daadwerkelijk vreemd of je vriendin krijgt de lof voor iets wat jij gedaan hebt. Dit is niet per definitie negatief.
Irrationele jaloezie is meestal gebaseerd op eigen onzekerheid. Bijvoorbeeld door jezelf steeds met onbereikbare mensen als acteurs ofzo te vergelijken, het is dan heel makkelijk om je onzekerder te gaan voelen.
ziekelijke jaloezie komt voor bij mensen die echt gek op hun partner zijn of juist heel trots op hun bezittingen zijn. Dit tweede geval wil je beslist niet zelf zijn of meemaken. Vaak maak je je dan de hele dag zo door druk over je partners trouw dat je hem of haar gaat controleren en overal wat achter zoekt. 

Hoe ga je ermee om als je zelf jaloers bent?
* Geef toe dat je jaloers bent en zoek uit welke jaloezie op jou van toepassing is. Een zekere mate van jaloezie is natuurlijk en niet bedreigend voor je relatie. Als je echter in de twee andere categorieën valt moet je hieraan werken. Het is vooral ook belangrijk dat je inziet dat jij moet veranderen niet je partner.
* Zoek uit wat de reden is. Ben je onzeker, ben je in het verleden bedrogen of gedraagt je partner zich vreemd of krijgt hij/zij veel vreemde telefoontjes/berichtjes? 
In het eerste geval moet je aan je zelfvertrouwen werken, in het tweede geval moet je je bedenken dat niet iedereen hetzelfde is en je huidige partner verdient het niet om met jou oude lasten lastig gevallen te worden, in het derde geval kun je een open en eerlijk gesprek aangaan met je partner hierover.
* Wees eerlijk en maak het bespreekbaar met je partner en vrienden. Hij of zij kan er dan rekening mee houden, maar verwacht niet dat hij/zij gaat veranderen voor jou. Vrienden kunnen je helpen door te vertellen hoe zij in een bepaalde situatie reageren. Daar kun je wat aan hebben bij de volgende keer.
* Houd in een dagboek ofzo bij wat je voelt op een moment dat je jaloers bent en welke dingen er door je hoofd heen spoken. Lees dit als je rustig bent nog eens door, wat vind je er dan van?

* Werk aan je zelfvertrouwen. Als jij tevreden met jezelf bent zul je eerder geloven dat je partner dat ook is en zul je dus minder jaloers zijn. Daarnaast kun je ook zo bedenken: Als hij of zij vreemd gaat is dat zijn/haar verlies, niet het jouwe.
* Zorg voor een sociaal leven. Op die manier bestaat je wereld uit meer dan je partner, waardoor je je bevestiging niet alleen bij hem/haar hoeft te halen en je dus niet afhankelijk van hem/haar bent.
* Als je zelf bewust bezig bent met liefhebben in plaats van bevestiging zoeken zul je minder bezig zijn met jaloers zijn.
* Stop bewust je controleer gedrag. Bedenk dat er in een relatie grenzen zijn. Je partner heeft ook nog zijn/haar eigen leven. Geef dus niet iedere keer toe aan je jaloezie gevoelens!
* Pas op niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Als je al jaloers bent en dus je zorgen maakt word je helemaal gek als je partner een uur te laat is en zijn/haar telefoon niet beantwoordt. Maar aangezien jij je al zorgen maakte ga je nu nog meer overdrijven. Je gaat de gekste scenario's bedenken terwijl iedereen weleens een lege telefoon heeft en dan net de trein mist ofzo. Doordat je jezelf steeds gekker maakt zul je dat in andere keren nog sneller en erger doen en zo kom je dus in die negatieve spiraal. Probeer om op zo een moment iets voor jezelf te gaan doen en probeer te beredeneren of wat je denkt reëel is. Het kan helpen om met iemand te bellen en diens mening te vragen, maar schuif die niet meteen aan de kant als diegene zegt dat er vast niks aan de hand is.

* Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt.

Wat als je een jaloerse partner hebt?
* Laat hem/haar bovenstaande lezen en klaar :D Haha was het maar zo makkelijk he? Bovenstaande kan wel helpen.

* Ga geen spelletjes spelen of jezelf afsluiten voor je partner. Ga dus niet je partner uittesten of kijken hoever je kunt gaan. Maar sluit jezelf ook niet af. Omdat je partner moet leren een gezonde mate van jaloezie te herkennen moet je niet alle verzoeken afwijzen. Stel je grenzen op voorhand en herinner hem of haar hier aan wanneer nodig. Dit betekent onder andere dat je niet hele kruisverhoren gaat meewerken, dit is alleen maar beloning van het jaloerse gedrag.

* Ga na wat de reden kan zijn. Geef jij aanleiding tot jaloezie door uit te dagen of door zelf extra voorzichtig te zijn? Want ook dit laatste helpt alleen maar om de jaloezie in stand te houden in tegenstelling tot wat je misschien denkt. Het is namelijk zo: Je gaat alle situaties die kunnen leiden tot jaloezie angstvallig vermijden maar hierdoor raak je zelf veel sociaal leven kwijt en je partner zal alleen maar achterdochtiger worden. Normale situaties krijgen een abnormale betekenis en je partner zal niet leren welke mate van jaloezie normaal is.


*Probeer met je partner erover te praten en leg uit waarom er volgens jou geen reden tot jaloezie is. Ga samen op zoek naar informatie over jaloezie of professionele hulp erbij. Maar laat ook duidelijk merken dat het zijn-haar probleem is en niet bij jou ligt. Voel je hier vooral niet schuldig over, het IS je partners probleem!

* Ga niet zwelgen in zelfmedelijden. Als je echt niet kunt leven met je partner op deze manier en niks helpt zet er dan een punt achter.

1 comment:

  1. Dat heb je weer goed verwoord!
    Lynn x

    ReplyDelete