De grootste relatie fout en hoe je wel goed ruzie maakt

Shutterstock image
En waarschijnlijk de meest voorkomende.

De stilte-behandeling, ofwel elkaar stilzwijgen, is niet iets van de kleuterschool. Wanneer jij vaak koel en afstandelijk reageert of in de negeerstand gaat tegenover je partner, maak je je hier waarschijnlijk schuldig aan. En helaas, de uitkomst hiervan kan meer kapot maken dan je denkt.

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Communicatie Monografieën, wordt de stille behandeling vaak gezien als een "vragen/terugtrekken" patroon, dat is eigenlijk wanneer iemand vraagt (of eist), bekritiseert, of klaagt, terwijl de andere zich terugtrekt en zich passief en defensief opstelt. 


Met behulp van een meta-analyse van 74 studies over dit onderwerp, gedaan tussen 1987 en 2011, waren de onderzoekers in staat om een groter beeld over wat er precies gebeurt wanneer deze gewoonte de norm wordt.

De resultaten waren overweldigend negatief. De onderzoekers vonden dat dit vragen/terugtrekken patroon enorm veelvoorkomend is en dat het aan zowel psychologische als fysieke problemen gelinkt kon worden. De stilte behandeling werd geassocieerd met hogere cortisol levels, depressie, scheiding en zelfs lichamelijke mishandeling. Veel onderzoekers, therapeuten en klinisch psychologen waren het over eens dat deze manier van conflicthantering wellicht onschadelijk lijkt, maar dat het eigenlijk de meest vernietigende is, onafhankelijk door welk geslacht deze werd uitgevoerd.


Dit patroon moet dus overduidelijk ontweken worden, maar hoe kun je nog steeds op de juiste manier ruzie maken en met problemen in je relatie dealen? Een studie suggereert dat je het beste het perspectief van een buitenstaander kunt aannemen (zover dat menselijkerwijs mogelijk is) om elk afzonderlijk oogpunt goed te kunnen beoordelen, waardoor eens worden makkelijk wordt.


Tevens kun je het beste serieuze onderwerpen of ruzies niet aangaan wanneer je net gestressed op je werk ben, aangezien die eerder zal leiden tot het uit de hand lopen van het conflict.



4 Tips om netjes te ruziën
PUBLISHED: JUNE 18, 2013 | BY LAUREN ZANDER

1. Vraag jezelf af wat je ermee wint
Ruzie erodeert relaties. Koppels die regelmatig kibbelen zijn vaak minder tevreden dan degenen die niet zo veel doen kibbelen. Dus is het echt de moeite waard ten strijde te trekken alleen zodat je man toegeeft dat hij een verkeerde afslag nam drie stoplichten geleden? Denk na over waar je echt geërgerd door wordt -misschien gaat de stoplicht schermutseling er eigenlijk omdat dat je het idee hebt geen zeggenschap te hebben in beslissingen- en of er is een ander, minder verhit gesprek is dat je eigenlijk moet hebben.


2. Zie hem niet als competitie
Maatjes worden partners genoemd voor een reden: Je wordt verondersteld om te werken mét hen! Velen van ons vergeten dat en willen gewoon de relatie te beheersen. Maar het streven om altijd gelijk te krijgen betekent dat je hem altijd onlgelijk wilt geven - en dat is niet een verlangen gemotiveerd door liefde of genegenheid.


3. Vecht netjes
Als je ruziet, zullen deze richtlijnen helpen zorgen voor de klauwtjes onschadelijk blijven: Ga niet schelden of je partner vergelijken met mensen waarvan je weet dat hij ze haat. Probeer niet te onderbreken, oude koeien uit de sloot te trekken, of wreed te zijn.

Vraag hem om hetzelfde te doen, en spreek af dat tijdens een ruzie, je elk in staat zult zijn om jouw kant uit te leggen, terwijl de andere persoon echt luistert (en niet gewoon wachten op hun beurt om hun punt te maken). Dit zal helpen om niet aan het einde te denken, 'ik heb gewonnen', maar 'ik snap het'.


4. En als laatste, move on

Het is echt moeilijk oude gevechten niet te herkauwen (we houden ervan om score bij te houden), maar zodra een meningsverschil over is, moet het echt voorbij zijn. Het weer omhoog brengen moet je het gevoel geven alsof je restjes van een diner eet, dat al niet erg goed was in de eerste plaats. Het leuke is, hoe meer jullie communiceren en inleven in elkaar, hoe minder kans je hebt om oude gevechten herleven. Dan wint iedereen!

Lauren Zander is a life coach and cofounder of the coaching firm the Handel Group (handelgroup.com). Her first online betterment project, "Design Your Life," launches in September.

PUBLISHED: AUGUST 19, 2014 | BY KRISTEN SOLLEE, on Womanshealthmag

0 reacties:

Post a Comment