Nat, Natter, Natst.

Afbeelding
En nee ik heb het niet over het weer, maar over vagina's. 
Volgens Nederlands onderzoek heeft 56 procent van de vrouwen weleens last van vaginale droogheid bij het vrijen en heeft nog eens 13 procent er regelmatig problemen mee.

Vaginale droogte kan voorkomen bij vrouwen van alle leeftijden. Bij vaginale droogheid zijn de meeste klachten, irritatie van de vagina, zoals jeuk, een branderig en / of stekend gevoel, pijn bij het vrijen en het plassen en soms last van een onaangename geur. 
Gelukkig zijn er een aantal dingen die kunnen helpen om vaginale droogte tegen te gaan, want dit zal niet van zichzelf weg gaan. Een van de beste oplossingen? Seks!

Oorzaken:
Naar schatting krijgt tien tot veertig procent van de vrouwen na de overgang last van vaginale droogheid, irritatie, jeuk, of pijn bij het vrijen. Dat komt doordat je lichaam na de overgang veel minder oestrogenen aanmaakt, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer en het nat worden van je vagina.

Sommige ziekten en medicijnen kunnen ook klachten rondom vaginale droogheid geven. Bepaalde ziektes waarbij vaginale droogheid kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld diabetes, endometriose en nierziekten.

Maar het kan ook zijn omdat je rookt, medicijnen tegen allergieën en verkoudheid slikt, of bepaalde antidepressiva. Verder kunnen je oestrogeenspiegels dalen bij een auto-immuunziekte, wanneer je eierstokken zijn verwijderd, of door inwerking op je eierstokken van bestraling of chemotherapie. Ook na een bevalling of bij het geven van borstvoeding kun je last krijgen van vaginale droogheid weer omdat je hele hormoonhuishouding in rep en roer is. Dit heeft ongeveer 9 maanden nodig om te herstellen.

Ten slotte kan het ook dat je gewoonweg niet voldoende de tijd neemt om op te warmen. Vaak komt dit voor als je langer in een relatie zit en de seks niet meer uit pure lust komt. Of omdat je gewoon te ongeduldig bent en meteen overgaat naar de penetratie.

Genoeg over het hoe en waarom, op naar wat je eraan kunt doen:

Oplossingen:
1 Seks, seks en nog eens seks...
De allerbeste bescherming tegen vaginale droogheid is seks. Wanneer je een regelmatig seksleven hebt, zul je niet zo gauw last krijgen van vaginale problemen, want veel vrijen of masturberen houdt je vaginaal gezond. Het is goed voor de conditie van de slijmvliezen: die blijven beter doorbloed en stevig. Heb je nu en dan toch een droge vagina en pijn bij het vrijen, dan hoeft dat nog niet eens altijd te komen door de hormoonsveranderingen. Het kan soms meer te maken hebben met de kwaliteiten in bed van je lief of minnaar: onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen na de overgang lichamelijk net zo opgewonden raken als voor die tijd, als ze maar de juiste erotische prikkels krijgen. Dus zorg ervoor dat je elkaar voldoende opwindt, en het helpt ook zeer zeker voor de dames om eerst oraal bevredigd te worden en klaar te komen, een orgamse zorgt er namelijk ook voor dat je nog natter wordt!

2 Bekkenbodem-fitness
Je kunt de gezondheid van de vagina ook bevorderen door je bekkenbodemspieren te trainen. Dit zijn dezelfde spieren als die je gebruikt om het plassen te onderbreken. Door ze te trainen verbeter je de bloedtoevoer naar de vagina, en daarmee de vochttoevoer. Je kunt bijvoorbeeld Kegeloefeningen doen: de bekkenbodemspieren, een stuk of vijftien keer per dag, tien tellen aanspannen (zonder daarbij de buik- of bilspieren aan te spannen, anders werkt het averechts). Ook met oefeningen uit de Indiase leer Tantra en de taoïstische levenswijze uit China, kun je de vaginale spieren versterken (én langere en intensievere orgasmen krijgen) - er bestaan talrijke boeken over.


3 Zinnenprikkelende smeersels
Wanneer je alleen problemen hebt met vaginale droogheid tijdens het vrijen, kan een gel of glijmiddeltje op waterbasis een eenvoudige en praktische oplossing-voor-eventjes zijn. Bekende in Nederland verkrijgbare merken zijn K-Y Gel en Sensilube.
Nieuw is Lubrin (bij sommige apotheken en via Lubrin.nl verkrijgbaar): een zachte gel in de vorm van een capsule. Die kun je geruime tijd vóór het vrijen inbrengen, volgens de producent werkt een capsule tot zes uur vochtafscheidend.

Volgens marktonderzoek van de fabrikant van Replens bevallen glijmiddeltjes echter lang niet alle vrouwen. Van de ondervraagde 1500 vrouwen klaagde 65,7 procent over geknoei, 49 procent over het vies worden van de lakens, 43,3 procent over het er weer uitdruppelen, 41 procent over het koud aanvoelen bij het inbrengen, en 25 procent dat het inbrengen het moment onderbreekt.
Op de Nederlandse markt zijn echter talrijke soorten glijmiddelen voor de fun. Op waterbasis of op basis van siliconen, denk aan Durex Play in allemaal smaakjes ook!

Voor alle genoemde middeltjes geldt dat ze weinig kwaad lijken te kunnen, tenzij je allergisch bent voor een bestanddeel. Omdat er geen onderzoek over deze producten is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen, is het echter een beetje zelf uitproberen wat bevalt.


4 Moisturize!
Een minder bekend en absoluut veilig middeltje tegen aanhoudende vaginale droogheid is een vaginale moisturizer. Die bevat geen hormonen, de werkzame bestanddelen zijn water of hyaluronzuur, en blijkt volgens onderzoek heel doeltreffend te zijn.
De moisturizer vult de vaginale vochtigheid constant dagenlang aan, herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor de juiste zuurgraad, zodat je ook minder gauw last hebt van urineweginfecties. Dergelijke moisturizers (voor alle duidelijkheid: een moisturizer is iets anders dan een glijmiddel) zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist, of via Internet.
Goed wetenschappelijk onderzochte vaginale moisturizers zijn bijvoorbeeld Replens®  (drie keer per week inbrengen in de vagina met de bijgeleverde applicator) en Premeno® duo (dagelijks 1 ovule inbrengen gedurende de eerste tien dagen, daarna 1 per 3 dagen).

5 Vaginale oestrogenen op recept
Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kun je een vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten gebruiken. Die zorgen voor herstel van de slijmvliezen. Welke toedieningsvorm je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ze zijn allebei even effectief: 80 tot 90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Al na enkele weken zou je duidelijk verbetering moeten merken. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan dat echter ook anderhalve maand duren.

Vaginale toediening van oestrogenen zou in een lage dosering weinig risico’s inhouden, omdat die niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen. Hoewel er nog niet goed onderzoek naar is gedaan, lijkt langdurig gebruik dan ook geen punt. Volgens het officiële standpunt van de gezaghebbende North American Menopause Society (NAMS) kun je vaginale oestrogenen net zo lang gebruiken als nodig is. Alleen vrouwen met een geschiedenis van oestrogeengevoelige kanker moeten vóór gebruik hun behandelend specialist raadplegen. Ook als je aanleg hebt voor trombose of last van onverklaarde vaginale bloedingen, zou je deze producten beter niet kunnen gebruiken.
Bij vaginale oestrogenen hoef je over het algemeen geen progestageen hormoon te gebruiken zoals bij andere toedieningsvormen van hormonen. Wat je wel nodig hebt: een recept van de huisarts!




0 reacties:

Post a Comment