Anticonceptie

Ik kan me nog heel goed het gezicht van mijn ex herinneren toen we de eerste keer onveilige seks hadden en hij er toch nog even aan dacht te vragen of ik aan de pil was. Heel nonchalant antwoordde ik toen met nee...

Natuurlijk maak ik gebruik van anticonceptie, zoals de meeste vrouwen, alleen is de pil een beetje achterhaalt. Vandaar eens een overzichtje van de mogelijke manieren van birth-control. En met al die middelen vind ik ongewenst zwanger worden behoorlijke onzin!


De Anticonceptie-pil (Combinatiepil)
De combinatiepil bevat twee hormonen: oestrogeen en progestageen. De meeste combinatiepillen bevatten een synthetisch oestrogeen genaamd 'ethinylestradiol'. Er zijn echter twee uitzonderingen: Qlaira en Zoely. Het oestrogeen hormoon in Qlaira heet estradiolvaleraat en wordt in je lichaam omgezet in het humane estradiol. Het oestrogeen hormoon in Zoely is een lichaamseigen hormoon, waarmee wordt bedoelt: dat dit hormoon precies hetzelfde is als het hormoon dat je zelf van nature produceert in jouw lichaam. Naast het oestrogeen hormoon bevat de combinatiepil dus ook een progestageen. Het progestageen in de meeste pillen is afgeleid van het mannelijk hormoon genaamd testosteron. Het progestageen in Diane-35 en Zoely is afgeleid van het vrouwelijk hormoon progesteron. Progesteron is een stof die je van nature aanmaakt in de eierstokken.

De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven. Om de kans op het vergeten van de pil zo klein mogelijk te maken, kan het helpen om een vast tijdstip aan te houden voor het slikken van de pil. De combinatiepillen met 21 of 22 pillen per strip, slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek ben je ongesteld en toch beschermd.
Er zijn ook pillen zonder stopweek, met 28 pillen (24 pillen plus 4 placebo's) per strip, waarbij je tijdens die 4 dagen je onttrekkingsbloeding (= je ongesteldheid) hebt.

Voordelen van de combinatiepil:
Betrouwbare en makkelijke anticonceptie.
Je kunt met de meeste pillen je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.
Bepaalde soorten kunnen tegen acné gebruikt worden (Diane-35).
Mocht je de pil vergeten, kun je hem binnen 24 uur alsnog innemen.

Nadelen van de combinatiepil:
Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte.
Kans op pil vergeten.
Je moet elke dag aan je anticonceptie denken.


De oestrogeen vrije pil (Cerazette)
Speciaal voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen verdragen. Deze pil heeft geen stopweek. Je slikt dus gedurende de hele maand elke dag een pil. Als de strip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip.

Voordelen van Cerazette:
Betrouwbare anticonceptie zonder het hormoon oestrogeen.
Geen stopweek en 12 uur pil-vergeten-marge.
De enige pil die geschikt is als je borstvoeding geeft.
De enige pil waar je zonder bezwaar bij migraine zonder/met aura mee kunt starten.

Nadelen van Cerazette:
Je moet dagelijks aan je anticonceptie denken.
Je menstruatiepatroon kan veranderen bij gebruik.
Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren.
Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte.


EVRA: Anticonceptie-pleister
Evra is een combinatiemethode en eigenlijk hetzelfde als de pil. Een pleister bevat 6000 microgram norelgestromin (het progestageen) en 600 microgram ethinylestradiol (het oestrogeen) en werkt 1 week. Dit betekent dat per cyclus drie keer een pleister moet worden geplakt op dezelfde dag van de week als de dag waarop je bent begonnen. Het is belangrijk dat je de anticonceptiepleister elke week op dezelfde dag vervangt, omdat de Evra is ontworpen om gedurende 7 dagen te werken.
Evra kan op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, romp, bovenarm of buik worden geplakt. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden kun je het beste steeds een andere plaats kiezen. De pleister moet stevig aangedrukt worden tot de randen goed hechten.
Het is bestand tegen aanraking met water. Rondom de pleister mogen echter geen crème, olie, lotion, poeder of make-up worden gebruikt omdat de pleister daardoor los zou kunnen raken. Ook mag het niet extra worden vastgeplakt met een gewone pleister of tape. Als de anticonceptiepleister toch geheel of gedeeltelijk loslaat, moet je binnen 24 uur een nieuwe Evra-pleister plakken. Het wordt aangeraden om elke dag te kijken of de pleister nog goed vastzit.

Voordelen van EVRA:
Betrouwbare anticonceptie.
Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen.
Je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.

Nadelen van EVRA:
Is niet betrouwbaar als de pleister loslaat.
Rondom de pleister geen huidverzorgingsproducten gebruiken.
Is soms zichtbaar.
Kans op vergeten.


Implanon NXT (anticonceptie-staafje)
Net als het spiraaltje (zie hieronder) is Implanon NXT dus een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren (3 jaar) niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Het staafje zit onzichtbaar (wel voelbaar) in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een geleidelijke, lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam.

Het inbrengen van het staafje gebeurt door een arts en is een korte, eenvoudige handeling van zo'n 30 seconden. Je hoeft bij de arts alleen je arm te ontbloten. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Ook het verwijderen wordt door je huisarts of gynaecoloog gedaan, bv wanneer je toch zwanger wilt worden of als het tijd is voor vervanging na de 3jaar.

Het is belangrijk om te weten dat bij gebruik van het anticonceptiestaafje je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Ruim 20% van de vrouwen heeft helemaal geen menstruatie meer na het inbrengen van het staafje, ruim 30% heeft minder vaak een menstruatie dan voorheen en zo'n 20% heeft meer en/of een langere menstruatie.

Voordelen van Implanon NXT:
Zeer betrouwbare anticonceptie.
Drie jaar bescherming tegen zwangerschap door middel van een staafje in je arm.
Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen.
Je kunt snel weer vruchtbaar zijn nadat het staafje is verwijderd (vanaf een week).

Belangrijkste nadelen van Implanon NXT:
Je moet het stsaafje laten inbrengen en verwijderen door een (getrainde) arts.
Je menstruatiepatroon kan veranderen nadat het staafje is geplaatst.
Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren.


Nuvaring (anticonceptie-ring)
De anticonceptiering is ontworpen voor het gemak van één keer per maand inbrengen. In tegenstelling tot de pil hoef je er dus niet meer elke dag aan te denken, maar je behoudt wel net als bij de pil zelf de controle over het inbrengen. Dankzij die controle kun je met de anticonceptiering je menstruatie (stopweek) ook overslaan, uitstellen of verschuiven.
Je plaatst de ring zelf in je vagina, via je vagina kunnen de werkzame stoffen namelijk snel, gemakkelijk en vooral heel gelijkmatig in je bloed worden opgenomen. Dit heeft een aantal voordelen:
  • Een lage dosering hormonen: de anticonceptiering is de combinatiemethode met de laagste dosering van het hormoon oestrogeen.
  • Een gelijkmatige hormoonafgifte: de anticonceptiering heeft daarom geen dagelijkse hormoonpieken zoals bij de pil wel het geval is.
  • Een regelmatig menstruatiepatroon: met de ring kun je een regelmatig menstruatiepatroon verwachten.
  • Toediening onafhankelijk van het maag-darmkanaal: de werking van de ring blijft daarom betrouwbaar na braken of diarree.
Inbrengen gaat net zo makkelijk als het inbrengen van een tampon. Eenmaal geplaatst, vormt de ring zich volgens de contouren van de vaginale wand. Op deze manier heb je een comfortabele ligging van de ring maar ook maximaal contact met de vaginale wand. De ring is gemaakt van zacht, flexibel materiaal. Het ontwerp van de ring bevordert dat de ring er niet kan uitvallen, je de ring niet zult voelen en de ring je optimale bescherming biedt. En als je weer zwanger wilt worden, kun je de ring simpelweg verwijderen en kun je snel weer vruchtbaar zijn.

Nadelen:
Juist omdat je er niet dagelijks aan hoeft te denken heb je ook kans om hem helemaal te vergeten.
Kans op uitvallen/verliezen.


Prikpil:
Depo-provera of Sayana is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die 12 (of in het geval van sayana 13) weken bescherming biedt tegen zwangerschap. Je profiteert daarmee van het gemak dat je maar één keer in de 3 maanden aan je anticonceptie hoeft te denken. De injectie wordt elke 12 weken door een arts toegediend via een injectie in je bilspier of eventueel je bovenarm (Depo-Provera) of in de voorkant van je dij of onderbuik (sayana).
De prikpil wordt alleen aangeraden wanneer je voor andere anticonceptie niet in aanmerking komt. Je moet er bij gebruik van de prikpil rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid 4 tot 31 maanden kan duren. Ook wanneer je klachten van de prikpil hebt, zul je moeten wachten totdat de hormonen zijn uitgewerkt aangezien je ze na de injectie niet uit je lichaam kunt verwijderen.

Omdat verlies van botdichtheid kan optreden bij vrouwen van alle leeftijden, dient je arts een inschatting te maken van de risico's en voordelen. Het gebruik van de prikpil bij jongvolwassenen is alleen verantwoord als andere anticonceptiemethoden ongeschikt of onacceptabel worden geacht. Dit vanwege de onbekende lange-termijn effecten van botverlies door het gebruik van de prikpil tijdens de kritieke periode voor botgroei. Botverlies wordt groter bij een langere gebruiksduur. In het algemeen herstelt het bot zich weer - in ieder geval gedeeltelijk - na het stoppen met de prikpil . Het wordt aangeraden tijdens het gebruik voldoende kalk en vitamine D te nemen.

Belangrijk om te weten is dat bij gebruik van de prikpil je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Vooral als je pas begint met de prikpil kunnen onregelmatige en wat langer durende bloedingen ontstaan. Als je de prikpil langer dan zes maanden blijft gebruiken, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.

Voordelen van De prikpil
Betrouwbare anticonceptie.
Niet meer dagelijks aan je anticonceptie denken.
Geen stopweek.

Nadelen van De prikpil
Je menstruatiepatroon kan veranderen bij gebruik van de prikpil.
Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren.
De injectie moet elke drie maanden worden geplaatst door een arts.
Afname botdichtheid.
Kan na injectie niet zomaar worden verwijderd als je bijvoorbeeld bijwerkingen hebt.
Het kan tot maximaal een jaar duren voordat je weer zwanger bent.


Spiraaltje met hormonen (Mirena)
Mirena bevat het hormoon 'levonorgestrel' en geeft dit hormoon geleidelijk af aan je baarmoederwand. Het hormoonspiraal is net als het anticonceptiestaafje en het spiraaltje zonder hormonen (koperspiraal) een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De gunstige effectiviteit is mede te danken aan het gemak dat je je anticonceptie niet kunt vergeten. Mirena biedt maar liefst 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Mirena wordt bij voorkeur door een getrainde arts ingebracht. Je arts zal voor het plaatsen van een het spiraaltje eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek doen om bijvoorbeeld de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap uit te sluiten. Het plaatsen van het hormoonspiraaltje duurt daarna enkele minuten. In overleg met je arts kun je een plaatselijke verdoving krijgen of pijnstillers nemen voordat het spiraaltje wordt ingebracht. Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd en vervolgens wordt met een zogenaamde kogeltang de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt (wat licht pijnlijk kan zijn). Het hormoonspiraaltje wordt daarna ingebracht. Het inbrengen kan gepaard gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen. Omdat de pijn bij het inbrengen vaak vooral wordt veroorzaakt door het trekken aan de baarmoeder, is het innemen van een pijnstiller een uur voor de inbrengprocedure vaak effectiever dan een plaatselijke verdoving.

Aan het uiteinde van de Mirena zijn twee dunne draadjes bevestigd die na het inbrengen door je arts op de juiste lengte worden afgeknipt. Deze draadjes maken het mogelijk om zelf te controleren of het hormoonspiraaltje nog op zijn plaats zit. Dit kun je het beste doen aan het eind van je menstruatie. Breng een vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen, zit het spiraaltje goed. Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen! Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kunnen ze omhooggeschoven zijn in het baarmoederhalskanaal of kan de Mirena mogelijk zijn verschoven. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje zich buiten de baarmoeder bevindt of geheel is uitgestoten. Raadpleeg in dit geval je arts. Je arts zal dan met behulp van bijvoorbeeld echografisch onderzoek vaststellen waar het kreng zich precies bevindt.

Na de eerste menstruatie na de plaatsing van het spiraaltje moet je opnieuw worden onderzocht, waarbij de locatie en ligging van het hormoonspiraaltje worden gecontroleerd door je arts. Om hem te verwijderen, hoeft in het algemeen slechts voorzichtig aan de draadjes te worden getrokken. Laat dit altijd door je arts doen. Trek nooit zelf aan de draadjes. Je kunt na het verwijderen van het spiraaltje snel weer vruchtbaar zijn.

Ook bij gebruik van het hormoonspiraal kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Bij 20% van de vrouwen ontwikkelt een situatie waarbij ze minder vaak of helemaal geen menstruatie meer heeft.

Voordelen van Mirena:
Zeer betrouwbare anticonceptie.
Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap door middel van een spiraal in je baarmoeder.
Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen.
Je kunt snel weer vruchtbaar zijn nadat het spiraaltje is verwijderd.

Nadelen van Mirena:
Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een (getrainde) arts.
Je menstruatiepatroon kan veranderen nadat de spiraal is geplaatst.
Het inbrengen kan pijnlijk zijn.
Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren.

Spiraaltje zonder hormonen (Multiload CU375)
Het koperspiraaltje is een T- of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat door een getrainde arts via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Een koperspiraal biedt net als het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje voor meerdere jaren bescherming tegen zwangerschap.
Het meest verkochte koperspiraal in Nederland heet Multiload CU375. Dit koperspiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Multiload is een betrouwbaar anticonceptiemiddel zonder hormonen. De gunstige effectiviteit is mede te danken aan het gemak dat je je anticonceptie niet kunt vergeten. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Sporadisch kan toch een bevruchting plaatsvinden, het spiraaltje zorgt er dan echter voor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand zodat je toch niet zwanger wordt. Belangrijk om te weten is dat het gebruik van een NSAID (ontstekingsremmer) de werking van een koperspiraaltje kan verminderen.

Het inbrengen is hetzelfde als bij het andere spiraaltje. Maar vergeet niet, omdat het hier om een middel zonder hormonen gaat zal je menstruatie niet veranderd worden! Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Voordelen van Multiload:
Zeer betrouwbare anticonceptie.
Meerdere jaren bescherming tegen zwangerschap door middel van een spiraal in je baarmoeder.
Geen blootstelling aan hormonen.
Je kunt snel weer vruchtbaar zijn nadat het spiraaltje is verwijderd.

Nadelen van Multiload:
Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een (getrainde) arts.
Je menstruatie kan wat pijnlijker zijn dan zonder spiraaltje.
Het inbrengen kan pijnlijk zijn.
Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren.


Sterilisatie
Sterilisatie van de man of vrouw is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. In principe ben je na sterilisatie dus blijvend onvruchtbaar. Veel vrouwen die kiezen voor een sterilisatie, denken dat dit de meest zekere methode is om geen kinderen (meer) te krijgen. Toch biedt een sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap klein is. Belangrijk om te weten is dat er langwerkende alternatieven zijn voor sterilisatie, die even betrouwbaar of soms zelfs meer betrouwbaar zijn dan sterilisatie. Deze alternatieve anticonceptiemethoden zijn bovendien wél omkeerbaar, zodat je je vruchtbaarheid weer terugkrijgt wanneer je ermee stopt. Dergelijke alternatieven zijn het anticonceptiestaafje en het spiraal.

Hoewel een sterilisatie voor veel vrouwen een goede oplossing is, biedt voor anderen een sterilisatie niet meer voordelen dan een andere anticonceptiemethode dat hen goed bevalt. Het is in ieder geval belangrijk dat je een beslissing tot een sterilisatie weloverwogen neemt. Twijfel je na het gesprek met de huisarts / gynaecoloog of na het lezen van de hier gegeven informatie of sterilisatie voor jou wel de juiste oplossing is, aarzel dan niet om meer bedenktijd te nemen.

Hou wel in gedachten dat geen van deze methoden tegen SOA's beschermd!

Kort overzichtje:
Bron: http://www.anticonceptie.nl/userfiles/figuur11.jpg

0 reacties:

Post a Comment