Weinig voorkomende SOA LGV steeds meer in Nederland

Lymphogranuloma venereum, afgekort LGV, is een seksueel overdraagbare aandoening.
Ander benamingen zijn: ziekte van Durand-Nicolas-Favre, lymphogranuloma inguinale, poradenitis inguinalis, bubo tropicus en lymphopathia venerea.

De seksueel overdraagbare aandoening begint veelal met een zweertje op de penis of rond de anus. In het volgende stadium ontstaan zwerende lymfklierpakketten in de liezen of in geval van besmetting rond de anus, fistels en bindweefselvorming. Uit de pijnlijke anus komt etter vermengd met bloed.

LVG is een SOA die in Westerse landen zoals Nederland weinig voorkwam, normaal gesproken komt deze namelijk alleen in de tropen voor. Echter vorig jaar is het aantal infecties meer dan verdubbeld, van 51 naar 116.
Artsen maken zich zorgen over de opmars van deze agressieve chlamydia-variant, die zich verspreid onder met name homomannen, blijkt uit de jaarcijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt.

In tropische landen (ZuidOost Azië, Afrika, Centraal Amerika en het Caribisch gebied) kwam de soa wel al vaker voor. Die wordt veroorzaakt door een bepaalde variant van de Chlamydia bacterie, niet hetzelfde type dat ook de bekende Chlamydia ontsteking van de plasbuis bij mannen en vrouwen veroorzaakt, maar een ander type (in het laboratorium aangeduid met de letters L1, L2 of L3).

Het LGV-virus dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Lymfevaten kunnen daardoor kapot gaan, waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. De Vries: ‘Zij kunnen het wel overdragen.’

Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa’s (waaronder hiv) oplopen én overdragen. Dat verklaart mogelijk ook de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo’s. Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim 1% met LVG geïnfecteerd. Inmiddels zijn ook de eerste besmettingen bij heteroseksuelen vastgesteld. Vrees bestaat dat verspreiding daardoor nog sneller verloopt, zegt AMC-hoogleraar Henry de Vries, werkzaam in de soa-polikliniek.

Bron: Wikipedia en seks.blog.nl

0 reacties:

Post a Comment